Veel trans-personen durven niet naar de sportschool

Veel trans-personen durven niet naar de sportschool

Bron: NOS
Datum: 9 oktober 2020

In eigen sportschool bespuugd

“Ik werd bijna wekelijks de kleedkamer uitgestuurd of gewezen op het feit dat ik in de ‘verkeerde kleedkamer’ was”, vertelt de 25-jarige Thorn Roos de Vries. “De sportschool ging steeds meer als een onveilige plek voelen. De Vries is non-binair en identificeert zich dus niet als man of vrouw. En dat kan ingewikkeld zijn als je bijvoorbeeld je geslacht op een formulier moet invullen, of wanneer je een kleedkamer moet kiezen in de sportschool.

Jan Pieter de Lugt houdt zich als voorzitter van belangengroep Pride and Sports bezig met sport voor de groep lhbt’ers. Pride and Sports deed afgelopen zomer een oproep aan transsporters om hun verhalen te delen. Hij schrok zich wezenloos van de verhalen, zegt hij. “We kregen verhalen binnen van transmensen die in hun eigen sportschool werden bespuugd omdat ze ‘niet normaal waren’ en scheldpartijen over zich heen kregen. Het was schrikbarend.”

Lees het hele artikel

Misschien vind je dit ook interessant…

Podcast Niels Wolf: ‘wie ben ik en waar hoor ik thuis?’

Podcast Niels Wolf: ‘wie ben ik en waar hoor ik thuis?’

Niels Wolf: wie ben ik en waar hoor ik thuis?
De 73 jarige jarige Niels groeit op in een ruimdenkend milieu in Apeldoorn. Als klein jongetje speelt hij het liefst met meisjes, als puber heeft hij verkering met ‘de mooiste meisjes van de klas’ en in Amsterdam vindt hij uiteindelijk de mannenliefde. Maar echt thuis voelt hij zich niet in de gay community. En hoe komt het dat zijn beste rol als acteur die van Marloes is: een vrouw die getrouwd is met een homoseksuele man?

read more