Pride and Sports tijdens Pride Amsterdam 2022

Stichting Pride and Sports is het nationale platform in Nederland voor LHBTIQ+ in de sport en zet zich in voor een veilig en inclusief sportklimaat voor alle sporters, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.
Speerpunten: Verbinden- Inclusiviteit- Veilig en Positief sportklimaat- Ervaring- Educatie. Pride and Sports verbindt al sinds 2017 tal van sporten en sporters tijdens de jaarlijkse Pride Walk; Pride Park, Pride and Sportcafé en de ‘Botenparade’ van Pride Amsterdam. Op deze dagen benadrukt Pride and Sports het belang van een veilig en inclusief sportklimaat en adviseert bezoekers hoe zij zich kunnen inzetten voor een inclusiever en veiliger sportbeleid bij hun eigen vereniging. Daarnaast stelt zij gemarginaliseerde groepen uit onze community waaronder transgender personen of statushouders in de gelegenheid deel te nemen aan een zelfbeschermingstraining
(Tijgertje LHBTI Krav Maga).

 

Uitgelicht:
Dit jaar vaart Pride and Sports mee met een eigen sportboot, dankzij het verkrijgen van de ‘Support Card’ door Philips . Een mooie kans die wij nu aangrijpen om vooral jonge queersporters extra in de schijnwerpers te zetten met de nog te onderbelichte Urban Sports!
Onze boodschap: My Gender My Prider My Sport; creating safe- space is a TEAM effort!
Alleen samen staan we sterk om de verandering in gang te zetten die ook in de sportwereld hard nodig is!

Pride and Sports x STOOK. (zie agenda: 1-8: 17.00 Student Pride Hotel).
Pride and Sports presenteert STOOK met de voorstelling: ’t is stil aan de overkant’; educatief theater voor jongeren, met nabespreking.

Profvoetballers op het punt van doorbreken geconfronteerd met een groot geheim; komt daarmee alles op het spel te staan?

STOOK en Pride and Sports: ‘wij zijn trots op onze samenwerking met Pride and Sports. Vanaf het eerste moment was er een klik. Op persoonlijk vlak en in de visie die we delen. Pride and Sports streeft naar een veilig sportklimaat voor alles sporters! Met ’t Is Stil Aan De Overkant streven wij dezelfde doelen na, richten ons daarbij in eerste instantie op jongeren’.

Pride and Sports: ‘verrast en geraakt waren we bij de première van: ‘t is stil aan de overkant. Met deze voorstelling die naast educatief vooral verfrissend en confronterend is, wordt de geheimzinnige sfeer die rond dit thema heerst heel zichtbaar, voelbaar en vooral bespreekbaar! 
Website: https://www.stookproducties.nl (check de trailer)

Urban Sports (Zie agenda)

Na drie jaar is Pride and Sports helemaal terug in het Vondelpark en we laten dit jaar zien dat inclusie in urban sporten een belangrijk thema is. Op het asfalt van het Vondelpark laten we showcases zien van verschillende sporten. De queer urban community host onder andere skateboarden, roller skate, freerun en breakdance.

Dit jaar staan ‘safe spaces’ centraal. Aan het begin van de middag zijn er workshops voor verschillende leeftijden, van kinderen tot volwassenen. Daarna zijn er safe-space jams voor skateboarden, freerun, roller skate, breakdance. We nodigen hier alle ‘allies’ in de urban community uit voor deze jams. Zo maken we een gezamenlijk statement dat de straat van iedereen is en de urban lifestyle inclusief sporten omarmt.

Flyer Pride 2022

Pride Run (zie agenda)

De Pride Run wordt sinds 1997 georganiseerd door vrijwilligers, in samenwerking met de sporters van Rainbow Athletics Amsterdam (voorheen DGLA). Elke keer weer een feestelijk sportief evenement als opmaat voor het Amsterdam Pride slotweekend. Hier doen veel LHBTIQ+ sporters aan mee, en ook steeds meer atleten van andere verenigingen en recreanten. De sfeer is altijd heel gemoedelijk en daar zijn wij trots op.

De te kiezen afstanden zijn 5, 10 en 15 km. Het parcours is gecertificeerd door de Atletiekunie, ligt aan de rand van de stad, en loopt door het Flevopark en langs het Amsterdam-Rijnkanaal: langs het water en door veel groen! De startplaats is naast sporthal Zeeburg, met voldoende kleedkamers en douches, naast uiteraard de EHBO.

De start is om 19.00 uur; de sporthal is open vanaf 18.00 uur. Voor-inschrijven en meer informatie: www.rainbowathletics.amsterdam

 

LoveSwim en Funtriathlon (zie agenda)

Aan de vooravond van de Canal Parade, organiseert Gay Swim Amsterdam opnieuw het grote inmiddels bekende zwemfeest in de Amstel: ‘LoveSwim’.

Duik op vrijdag 5 augustus vanaf 17.00 uur bij startplaats Roeivereniging bij de Berlagebrug met andere zwemmers de Amstel in en zwem je favoriete afstanden. Naast het zwemmen van een afstand, is het is ook mogelijk de LoveSwim sprint of Funtriathlon te doen. Fun is: geen wedstrijd, maar leuk meedoen! Wat voor fiets? Maakt niet uit, maar wel een helm op! Het programma: 750m zwemmen, 20km fietsen, 5km hardlopen. Dat allemaal in en rond de Amstel. Aanmelden kan tot 30 juli. Zie voor informatie: www.loveswim.nl    

 

Agenda: 30/7 – 7/8 Pride and Sports.

My Gender, My Pride, My Sport; creating safe- space is a TEAM effort!

 • Zaterdag 30 juli
  PrideWalk 2022; vanaf Dam naar Vondel- Pride- Park.
  Loop mee als Queer sporter en/of sportclub achter de vlag van Pride and Sports: Samen zijn we pas echt zichtbaar! Verzamelen vanaf 11 uur op de Dam in Amsterdam (zoek de vlag bij aankomst).
  Vondelpark: PridePark met Pride and Sports- 12.00- 19.00 uur.
  Sportdemonstraties en infomarkt; met dit jaar extra aandacht voor de stedelijke Urban Sports!

 

 • Maandag 1 augustus; Pride Studenthotel, Wibautstraat 129 Amsterdam.
  00- 18.00 uur: Pride and Sports presenteert theatergroep STOOK met de voorstelling:
  ’t is stil aan de overkant’; educatief theater voor jongeren, met nabespreking. Zie info.
  (beperkt aantal plaatsten) aansluitend

18.00 – 20.00: Pride and Sports café – netwerkborrel.

 

 • Zaterdag 6 augustus

                Canal Parade 2022 (boot nr. 53 v.a. 14.00u.)
               
Pride and Sports:  Queersporters onder de vlag van Pride and Sports varen mee!

 

 

           Overzicht Queer Sport agenda (meer Queersport activiteiten www.pride.amsterdam )

 

 Zaterdam 30 juli

 

 Maandag 1 augustus
             Regenboog Zumba: 14.30u. Info: www.oudrozeagenda.amsterdam

 

 Woensdag 3 augustus
             Open Windsurftraining: 18.00u. Info: www.amsterdamwindsurfing.nl

 

Donderdag 4 augustus
            TransPride zwemmen: 19.30 u. Info: transzwemmenamsterdam@gmail.com
           

Vrijdag 5 augustus

 Zondag 7 augustus
            Pride drive bridgeclub Gay Forcing: 13.00u. Info: www.gayforcing.nl