Beleid
Om te kunnen participeren in de samenleving en jezelf optimaal te kunnen ontwikkelen is het van groot belang dat je overal en altijd jezelf kunt zijn. Een veilig klimaat, dus ook een veilig sportklimaat, is hiervoor noodzakelijk. Sport helpt bij onze persoonlijkheidsvorming en biedt een krachtig instrument voor verbinding in de maatschappij. Door te werken aan een veilig sportklimaat voor iedereen levert Pride and Sports hieraan een concrete bijdrage.
Pride and Sports doet dit door het gesprek aan te gaan en kennis op het vakgebied uit te wisselen met de sportwereld, de overheid en het bedrijfsleven. Hierdoor wordt de bewustwording van het belang van een veilig sportklimaat gedeeld en vergroot. Dit leidt tot de realisatie dat een bestuurlijk perspectief op diversiteitbeleid een onlosmakelijk onderdeel vormt van beleidsdoelstellingen binnen elke sportorganisatie, instelling of bedrijf.
Hieronder staat een overzicht van de laatste stand van zaken. Dit dient ter inspiratie voor een sportbond, sportvereniging, gemeente of provincie die streeft naar een veilig sportklimaat en dit graag wil opnemen in haar beleid.
Nationaal Sportakkoord 2018-2022 VWS, VNG en NOC*NSF
Op 29 juni 2018 is het Nationaal Sportakkoord 2018-2022 ondertekend door VWS-minister Bruno Bruins, VNG-voorzitter Jan van Zanen, de voorzitter van de Vereniging Sport en Gemeenten/VSG Lucas Bolsius en de voorzitter van NOC*NSF André Bolhuis.
Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten. De afgelopen jaren heeft bijna 60 procent van alle sportverenigingen gewerkt aan een plezierig en veilig sportklimaat.
Download het Nationaal Sportakkoord 2018-2022
NOC*NSF
Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in de sport. Helaas is dit voor veel gender- en seksediverse personen nog niet het geval. Hoe kun je je als sportbestuurder effectief inzetten voor een meer inclusieve sportomgeving? In dat kader heeft NOC*NSF de Richtlijn Gender- en seksediverse personen in de sport gepubliceerd. Naast het creëren van bewustzijn voorziet deze richtlijn sportaanbieders van de juiste kennis, ervaring en standpunten zodat zij een inclusieve en sociaal veilige sportclub in de praktijk kunnen brengen.
Download de Richtlijn Gender- en seksediverse personen (PDF)
Sociaal Cultureel Planbureau
Het aantal gerapporteerde zware vergrijpen in de sport is de afgelopen jaren gedaald. Toch komt wangedrag zoals verbaal en fysiek geweld en discriminatie of kwetsende opmerkingen nog steeds voor. Miljoenen Nederlanders doen wekelijks aan sport of bezoeken met regelmaat een sportwedstrijd. De overheid streeft naar een veilig sportklimaat: iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, etniciteit en seksuele oriëntatie, moet met plezier kunnen sporten.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gevraagd om een overzicht te geven van de gegevens die bekend zijn over lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) personen in relatie tot sport. De nadruk ligt hierbij op sportdeelname, veiligheid en de houding ten opzichte van homo- en biseksualiteit.
In het rapport ‘Ervaringen van LHBT-personen met sport’wordt de beschikbare kennis en informatie over sportdeelname en de houding ten opzichte van LHBT-personen in de sport gebundeld.
Download het Rapport Ervaringen van LHBT-personen met sport
Gemeenten
Bijna alle gemeenten werken aan een sportakkoord. Op de peildatum 28 mei 2020 werd in 339 van de 355 gemeenten in Nederland gewerkt aan een sportakkoord. In 205 gemeenten is een sportformateur aangevraagd en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een sportakkoord. In 134 gemeenten is een aanvraag gedaan voor uitvoeringsbudget.
Klik hier voor het overzicht van de laatste stand van zaken
Gemeente Amsterdam
Agenda Sport en Bewegen
De gemeente Amsterdam heeft de ‘Agenda Sport en Bewegen 2019-2020’ gepubliceerd. Hierin is bijzondere aandacht voor de LHBTIQ+ doelgroep.
Download de Agenda Sport en Bewegen 2019-2020
Nota Regenboogbeleid
De gemeente Amsterdam heeft de ‘Nota Regenboogbeleid 2019-2022’ gepubliceerd. Hierin wordt een speciaal hoofdstuk gewijd aan de sport.
Download de Nota Regenboogbeleid 2019-2022
Handleiding Regenboog Taaltips
De gemeente heeft een handleiding voor respectvolle en inclusieve communicatie gemaakt. De handleiding bevat achtergrondinformatie en tips om niet onbedoeld mensen uit te sluiten op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken,
Download de Regenboog Taaltips
Mulier Instituut
Het Mulier instituut doet sportonderzoek voor beleid en samenleving. Het doel van het Mulier Instituut is bijdragen aan goed onderbouwd beleid, gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector.
Rapport Homo-acceptatie in het betaald mannenvoetbal
Het rapport is geproduceerd in opdracht van de Alliantie Gelijkspelen 4.0.
Download het rapport Homo-acceptatie in het betaald mannenvoetbal
Factsheet Homo-acceptatie in het mannentophockey
Het factsheet komt voort uit een deelstudie die is uitgevoerd in opdracht van de Alliantie Gelijkspelen 4.0.
Download het factsheet Homo-acceptatie in het mannentophockey
Rapport Seksuele diversiteit in de breedtesport. De acceptatie van LHBTI in de sportvereniging.
Rapport geproduceerd in opdracht van NOC*NSF (penvoerder Alliantie Gelijkspelen 2012-2018), ondersteund door het ministerie van VWS
Download het rapport Seksuele diversiteit in de breedtesport
Factsheet LHBTI in de breedtesport
Om te zien hoe het is gesteld met de acceptatie van seksuele diversiteit in de sport en welke ontwikkelingen kunnen worden vastgesteld ten opzichte van eerdere metingen (2008, 2010 en 2013), voerde het Mulier Instituut in opdracht van NOC*NSF in 2017/2018 een vervolgmeting uit
Download het factsheet LHBTI in de breedtesport
Movisie
Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.
Handreiking gratis LHBT-beleid
Gemeenten hebben een belangrijke rol in het bevorderen van de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT).Zij kunnen met gerichte inzet en activiteiten ervoor zorgen dat vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen LHBT’s afneemt. Met als doel dat LHBT’s zich gesteund, veilig(er) en weerbaar(der) voelen in het sociale domein: op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun sociale kring. Deze handreiking biedt gemeenten handvatten om de emancipatie van LHBT’s te bevorderen zonder extra geld uit te geven.
Download de Handreiking gratis LHBT-beleid
1 day ago
fordmediacenter.nl
De eerste aflevering wordt gepresenteerd door de Welse sportlegende en eerste openlijk homoseksuele rugby professional Gareth Thomas. In deze introductie van de serie worden de specifieke LGBTQ+-probl...