Diversiteit in de sport: over wat en wie hebben we het eigenlijk?

Diversiteit in de sport: over wat en wie hebben we het eigenlijk?

Augustus 2018

Bron: Vakblad Sport & Strategie
Auteurs: A. Elling en R. Hoeijmakers

Diversiteit in de sport - over wat en wie hebben we het eigenlijk

Met het Nationaal Sportakkoord belooft zowel de overheid als de sportwereld zich meer in te zetten voor het creëren van een inclusieve sportwereld. Aandacht gaat uit naar groepen in de samenleving die in de georganiseerde sport minder zijn vertegenwoordigd, waaronder vrouwen, mensen met een beperking, mensen in armoede, ouderen, LHBTIQ’ers en mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Om welke vorm(en) van sociale diversiteit – naar leeftijd, gender en/of etniciteit – het gaat, hangt af van de context. Zo zien we bijvoorbeeld dat op verenigingsniveau het aandeel vrouwen op 29 procent ligt en onder trainers is dit aandeel 26 procent. Daarnaast is de sociale diversiteit van veel voetbalclubs groter dan bij de gemiddelde sportvereniging.

Voor een doelgericht en effectief diversiteitsbeleid is het vaststellen van de verschillende aspecten van diversiteit binnen de sport en ontwikkelingen hierin onmisbaar.

Lees hier het hele artikel.

Misschien vind je dit ook interessant…

Podcast Niels Wolf: ‘wie ben ik en waar hoor ik thuis?’

Podcast Niels Wolf: ‘wie ben ik en waar hoor ik thuis?’

Niels Wolf: wie ben ik en waar hoor ik thuis?
De 73 jarige jarige Niels groeit op in een ruimdenkend milieu in Apeldoorn. Als klein jongetje speelt hij het liefst met meisjes, als puber heeft hij verkering met ‘de mooiste meisjes van de klas’ en in Amsterdam vindt hij uiteindelijk de mannenliefde. Maar echt thuis voelt hij zich niet in de gay community. En hoe komt het dat zijn beste rol als acteur die van Marloes is: een vrouw die getrouwd is met een homoseksuele man?

read more