Social Handprint meting

Waarom een Social Handprint 

Stichting Pride and Sports behartigt de belangen van LHBTIQ+-sporters en -sportorganisaties in Nederland en fungeert als nationale sportkoepel. Ons doel is ‘jezelf kunnen zijn in de sport’ en dat vereist een veilig sportklimaat en een positieve sportcultuur voor alle sporters. Wij bouwen daarom aan emancipatie, diversiteit en inclusie in onze samenleving, met uiteenlopende successen tot resultaat. De Social Handprint visualiseert onze positieve bijdrage en drukt de waarde hiervan in geld uit. Door de resultaten te koppelen aan zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s), is helder op welke gebieden we een positieve impact maken. Hiermee is onze maatschappelijke waarde inzichtelijk en meetbaar, en daarmee toetsbaar en vergelijkbaar. 

De SDG’s waarop wij hoog scoren lichten we navolgend toe en gaan in op een aantal activiteiten die hieraan ten grondslag liggen. 

SDG 3. Goede gezondheid en welzijn 

Het organiseren en faciliteren van sportactiviteiten voor minderheidsgroepen is een speerpunt van Pride and Sports. Urban Sport, waaronder skateboarden, freerunnen en boulderen, is een typische sportcategorie die buiten verenigingen en op straat plaatsvindt. Het gebrek aan toezicht, de straattaal en -cultuur maken deze sporten minder toegankelijk voor gemarginaliseerde groepen. Tijdens Urban Sports Week Amsterdam (USWA) en Urban Sports tijdens Queer and Pride Amsterdam hebben we de inclusiviteit vergroot en gezorgd voor een veilige omgeving. De zichtbare aanwezigheid van de LHBTIQ+ gemeenschap in deze sport verlaagt de drempel, voor geïnteresseerden uit gemarginaliseerde groepen, om mee te doen. Door te sporten, ontstaat onderlinge verbinding en verbetert de individuele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. 

SDG 5: Gendergelijkheid 

Het informeren over gendergelijkheid en emancipatie is een hoofdactiviteit van Pride and Sports. Hiertoe organiseren wij zelf congressen, zoals de Dag van Queer and Sport, in samenwerking met roze sportverenigingen. Op uitnodiging van o.a. NOC*NSF hebben een presentatie gegeven op hun congres (Centrum voor Veilige Sport). Daar zijn onderwerpen zoals seksueel geweld, grensoverschrijdend gedrag en de veiligheid voor transgenders uitgelicht. Samen met de ALO Amsterdam zijn we, op een bijeenkomst met studenten, uitvoering ingegaan op het gebrek aan LHBTIQ+ studenten op de ALO en de oorzaak daarvan. Bewustwording onder studenten zorgt ervoor dat deze toekomstige sportleraren bijdragen aan de gendergelijkheid en emancipatie tijdens het sporten op school. Tot slot hebben we ook een bijzondere groep bereikt met een ludieke actie in samenwerking met de Bijenkorf, wat heeft geleid tot zichtbaarheid en bewustwording van genderongelijkheid. 

SDG 10: Ongelijkheid verminderen 

In alle sportactiviteiten die wij organiseren en faciliteren, stimuleren wij de participatie van mensen met minder kansen. Dat is de basis van Pride and Sports. De belangrijkste sportevents die aan deze SDG bijdragen zijn tijdens Queer & Pride Amsterdam, zoals LoveSwim, Transzwemmen, Colourful pride football, Pride Run, Pedal for Pride en QueerFest. Daarbuiten stimuleren wij ook de deelname aan o.a. Urban Sports Week Amsterdam (USWA), door het beschikbaar stellen van sportmaterialen zoals skateboards, rolschaatsen, persoonlijke beschermingsmiddelen en luidsprekers. Door ons te richten op de subgroep LHBTQ+ met minder kansen, werd hun deelname laagdrempelig en mogelijk. Onze bijdrage aan deze SDG kan niet geheel los worden gezien van andere organisaties. Bij veel activiteiten werken we zo nauw met anderen samen dat zonder ons of de ander de activiteit niet door zou kunnen gaan. Dit betekent dat SDG 10 voor een groot deel gezien kan worden als een gevolg van deze intensieve samenwerkingen, maar ook dat we de uitkomst niet alleen aan PnS willen toeschrijven. Door samen te werken met vele partners, verenigingen en organisaties zorgen we voor een nog grotere verandering. 

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen 

Met buurtevenementen en debatten over maatschappelijke thema’s dragen wij bij aan duurzame steden en gemeenschappen. Onze deelname aan USWA heeft de zichtbaarheid van, en toegankelijkheid voor, de LHBTIQ+ gemeenschap vergroot. Tijdens Coming Out Day hebben wij een presentatie gegeven aan alle rijksambtenaren en een debat geleid. Deze is later als webinar gedeeld binnen de ministeries. Een soortgelijke presentatie/webinar hebben we verzorgd voor de Deense en Zweedse ambassade. Met onze deelname aan meerdere panels, tijdens o.a. Queer & Pride Amsterdam, Pride Zaandam, maar ook het organiseren van het sportprogramma tijdens Pride Alkmaar, is een groot aantal mensen bereikt en is discussie gevoerd over o.a. homoacceptatie, genderdiversiteit en LHBTIQ+ inclusie in de sport. 

SDG 17: Partnerschap voor de doelen 

Als nationale, regenboog sportkoepel werken we veelvuldig samen met partners om onze doelen te verwezenlijken. Regenboog sportverenigingen faciliteren wij middels o.a. een Club Finder en we werken samen in het organiseren van sportevenementen. Met o.a. Transgender Netwerk, COC, NNID en TranScreen organiseren we debatten, demonstraties en werken we samen aan beleid. We doen dit uit gezamenlijke naam om de boodschap kracht bij te zetten en onszelf eensgezind te presenteren. Ook delen we inhoudelijke kennis met elkaar en zijn we samen actief richting de politiek, bijvoorbeeld omtrent de problematiek rondom transgender personen. Met inclusiviteit als speerpunt en ruime focus op BIPOC, vormen we het toonbeeld van samenwerking en eenheid in onze gemeenschap. Dit goede voorbeeld heeft ertoe geleid dat o.a. verenigingen en initiatieven zich ook inclusiever naar buiten presenteren. 

Tot slot 

Als stichting streven wij naar een maatschappelijke impact die ertoe doet en aantoonbaar bijdraagt. Met deze Social Handprint is onze impact concreet gemaakt. De belangrijkste aanvulling die wij hierop willen maken is dat impact pas wordt bereikt als de hele keten samenwerkt. De sportverenigingen en -organisaties, alsook de overheid. Door in gesprek te blijven, samen de juiste keuzes te maken voor financiering en subsidies, en samen het woord te voeren, brengen we de kentering naar een tolerante en inclusieve sportcultuur. 

Elke geïnvesteerde euro levert €9,77 aan maatschappelijke impactwaarde op.

Download hier onze meest recente Social Handprint meting