REMI (die/diens)

Jezelf zijn in je sport gaat over veel meer dan deelname in de categorie waarin iemand zich het prettigst voelt. Er komt veel meer bij kijken. Daar kwam Remi achter bij het turnen. Remi is als vrouw geboren en is non-binair. Hierdoor voelde het niet meer passend om in een vrouwenpakje op balk of brug diens oefeningen te doen. Remi wil gewoon turnen in de kleren die die zelf fijn vindt. Dat had nogal wat voeten in aarde. 

Remi is als jong meisje aan de turnsport begonnen: “Ik vond het fantastisch. Ik turnde met alle leeftijden samen en ik keek op naar de oudere meiden. In hun prachtige turnpakjes vol glitters en strakke knotten deden ze moeilijke dingen waarvan ik toen alleen nog maar kon dromen. Dat wilde ik ook.”

Die ging steeds professioneler turnen en kwam terecht bij Turnz Amsterdam Gymnastics waar die al twaalf jaar turnt. Toen Remi ouder werd, voelde die zich niet meer thuis bij de traditionele indeling in mannen en vrouwen, non-binair

omschreef beter wie Remi was. “Dat ging geleidelijk. Ik knipte mijn haar af, ik koos voor een andere voornaam en ik begon me te storen aan de kleding. Vrouwen moeten een turnpakje aan dat erg hoog is uitgesneden, eventueel met een kort, strak broekje erop. Dat wilde ik niet meer. Die kleding is er te veel om de vrouwelijke vormen te benadrukken.” 

Remi wilde een wat losser broekje over het turnpakje dragen en dat was in strijd met de regelementen. Mannen turnen standaard in zo’n broekje, maar in vrouwenturnen is dit helemaal niet toegestaan. “Ik wilde dus ook een losser broekje, maar dat gaat niet zomaar, vooral als je meedoet aan officiële wedstrijden. Ik turn in de eerste divisie en als je kleding niet klopt dan kun je 0,3 punt in mindering krijgen. En dat is veel.” 

Remi was blij dat diens trainsters zich ermee gingen bemoeien. “Ik was inmiddels zo ver dat ik die puntenaftrek maar zou accepteren. Ik voel me gewoon een stuk beter in mijn eigen kleren. Ik was heel blij toen ik kort voor een wedstrijd hoorde dat mijn broekje oké was voor de jury. Ik zou geen puntenaftrek krijgen. Mijn club steunt me in de keuzes die ik maak. Natuurlijk moesten ze wennen aan mijn nieuwe naam, maar de wil is er.” 

Dit turnverhaal laat zien hoeveel er op dit punt te verbeteren valt. Normaal sta je niet stil bij zoiets als verschillende kledingvoorschriften voor mannen en vrouwen, maar die zijn er wel in de sport. Bij hockey en tennis wordt uitvoerig gediscussieerd over kledingvoorschriften voor vrouwen. Bij het EK hockey vorig jaar mochten vrouwen het zelf weten. Een rok hoefde niet meer. 

Ook bij turnen begint het te veranderen, mede dankzij de acties van Remi. De kledingvoorschriften veranderen, maar nog niet alles is geregeld. Remi turnt misschien een toernooi in België later dit jaar en dan is het afwachten hoe het zit met de puntenaftrek. Die weet dat de turnbond, of zoals dat heet “Dutch Gymnastics”, nog geen inclusiebeleid heeft. Daar gaat die zich hard voor maken.  

Overigens heeft de Amerikaanse turnbond USA Gymnastics daarover al iets op de website gezet. Met uitzondering van de elite-groep mag de turner uitkomen in de gendercategorie die de persoon zelf uitkiest. Remi: “Ik volg een non-binaire turner uit Amerika op Instagram die uitkomt bij de mannen. Ik vind het heel fijn om die representatie te zien.” 

Een overstap naar het mannenturnen is voor Remi niet te doen. “Als ik nu een switch zou maken, dan kom ik nooit op een hoog niveau. Mannen turnen op andere toestellen, zoals ringen en rekstok. Het is een totaal andere sport dan vrouwenturnen. Dat is zo gegroeid. Ik zou de mannenoefeningen niet goed kunnen, omdat ik al sinds mijn vierde alleen maar de toestellen uit het damesturnen heb getraind. Maar daar zit ik niet mee.” 

Behalve kleding zijn er meer punten die aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld de ongelijkheid in de reglementen van dames- en herenturnen. Zo zijn er voor vrouwen regels over de make-up die ze mogen dragen, maar voor mannen niet. De inclusie voor trans en non-binaire personen is daarnaast dus nog niet goed vastgelegd. Sommige willen misschien hormonen slikken om een lichaam te krijgen dat beter bij hun genderidentiteit past, maar of dat ook mag in de sport is nog heel onduidelijk. “Ook dat moeten we goed gaan regelen”, zegt Remi. Genoeg werk aan de winkel. 

 

Misschien vind je dit ook interessant…

Podcast Niels Wolf: ‘wie ben ik en waar hoor ik thuis?’

Podcast Niels Wolf: ‘wie ben ik en waar hoor ik thuis?’

Niels Wolf: wie ben ik en waar hoor ik thuis?
De 73 jarige jarige Niels groeit op in een ruimdenkend milieu in Apeldoorn. Als klein jongetje speelt hij het liefst met meisjes, als puber heeft hij verkering met ‘de mooiste meisjes van de klas’ en in Amsterdam vindt hij uiteindelijk de mannenliefde. Maar echt thuis voelt hij zich niet in de gay community. En hoe komt het dat zijn beste rol als acteur die van Marloes is: een vrouw die getrouwd is met een homoseksuele man?

read more