Gay Games Amsterdam 1998

Een mooie erfenis van Gay Games Amsterdam 1998

Sporten tijdens Queer & Pride Amsterdam

Pride and Sports is voorgekomen uit de erfenis van Gay Games Amsterdam 1998. Dat was een megaevenement met ruim vijftienduizend sporters en veel meer toeschouwers die de stad in augustus 1998 omtoverden tot het queer hotspot van het continent. En Pride and Sports houdt deze erfenis in leven. Het is een traditie dat tijdens Queer & Pride Amsterdam een groot sportprogramma wordt georganiseerd.

Er wordt elke zomer van alles georganiseerd en het lijkt dan weer een beetje jaren geleden toen de Gay Games in Amsterdam neerstreken. Voor elke letter uit het queer-alfabet is er een evenement waar iedereen zich helemaal welkom voelt, hardlopen, boxen, voetbal en nog veel meer.
De impuls kwam van Gay Games Amsterdam 1998, uit een tijd dat het queer alfabet nog maar uit drie letters bestond. Dat evenement gaf een enorme impuls aan het queersporten in Nederland, waar we ook tijdens deze Queer & Pride Amsterdam nog steeds de vruchten van plukken. Voor de jongeren onder ons: wat waren die Gay Games Amsterdam ook al weer?

In de eerste week van augustus 1998 kwamen tienduizenden homoseksuele mannen en lesbische vrouwen naar Amsterdam. In alle straten en stegen van de binnenstad liepen de bezoekers en deelnemers aan Gay Games Amsterdam 1998 rond. Het werd voor velen een hoogtepunt in de geschiedenis van de LHBTI+-emancipatie. Een terugblik op die fantastische week van de initiatiefgroep Games Amsterdam 25 jaar.

Gay Games

De Gay Games, een vierjaarlijks sport- en cultuurevenement, is gericht op mensen uit de LHBTI+-gemeenschap, waaraan iedereen mag deelnemen. Het idee is in de jaren tachtig ontstaan in San Francisco. Na edities aldaar (1982 en 1986), in Vancouver (1990) en in New York (1994) was Amsterdam aan de beurt voor de vijfde editie. Het was de eerste keer dat het evenement buiten Noord-Amerika plaatsvond. De spelen zijn inmiddels toe aan de twaalfde  editie in 2026. De gaststad is Valencia. En voor de editie in 2030 hebben zich maar liefst 25 steden aangemeld. Het evenement is springlevend.

Sport en cultuur

Gay Games Amsterdam 1998 omvatte 29 sporttoernooien en vijf demonstratiesporten. Van bridge tot atletiek, van zwemmen tot basketbal, een marathon op het parcours van de Olympische Spelen in 1928: bijna elk denkbare sport stond op het programma. Daarnaast was er een primeur: een zeer uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig cultureel programma in alle grote musea en theaters. Een hoogtepunt was de spraakmakende tentoonstelling From the corner of the eye in het Stedelijk Museum. Daarnaast waren er vier festivals, waaronder een storytellingfestival. Tientallen koren trokken door de stad en traden op in het uitverkochte Concertgebouw. Voor sport- en cultuurliefhebbers was er te veel om op te noemen.

De stad kleurde geel

Gay Games Amsterdam 1998 geldt nog steeds als een van de grootste LHBTI+- meerdaagse evenementen die ooit georganiseerd zijn en is een mijlpaal in de Roze geschiedenis van Nederland. Zo’n 15 duizend deelnemers – een nooit meer overtroffen aantal – kwamen af op het sport- en cultuurprogramma. De vele tienduizenden toeschouwers en bezoekers genoten van het programma, van de vele feesten en van Amsterdam. De stad kleurde geel door de zeer opvallende vormgeving en city dressing. De deelnemers voelden zich helemaal welkom en geaccepteerd in de stad. Er heerste een vrije, vriendelijke atmosfeer die veel internationale deelnemers thuis totaal niet kenden. Volgens de politie werd het de rustigste week ooit.

 

Financiële problemen

Bijna ging Gay Games Amsterdam 1998 niet door. Twee dagen voor het evenement bleek dat er geen geld meer was. Wethouder Harry Groen redde het evenement. De gemeente sprong bij met vijf miljoen gulden overbruggingskrediet. De spelen konden doorgaan en werden een doorslaand succes. De meeste deelnemers merkten weinig van de financiële problemen. De spelen gingen gelukkig nooit failliet. Het bestuur bereikte met alle schuldeisers een akkoord en de kleinere schuldeisers kregen zelfs hun geld volledig terug. Het overgrote deel van het overbruggingskrediet kon in de gemeentekas teruggestort worden en de VVV maakte later bekend dat de Gay Games de stad ruim 125 miljoen gulden aan inkomsten had opgeleverd.

Burgemeester Patijn

Burgemeester Patijn hield enorm van Gay Games Amsterdam 1998. In de kolkende Amsterdam Arena heette hij de mensenmassa welkom en kreeg minutenlang een daverend applaus. De LHBTI+-gemeenschap sloot de vriendelijke en tolerante burgemeester in het hart en hij hen. Onder de deelnemers waren dankzij een outreach–programma ook veel deelnemers uit Oost-Europa, Afrika, Latijns-Amerika en Azië, waar LHBTI+’ers het nog steeds vaak moeilijk hebben en bedreigd worden. Op die deelnemers maakte Gay Games Amsterdam 1998 een onvergetelijke indruk. Ook streefde de organisatie naar een meer evenredige deelname van mannen en vrouwen. Met succes: ruim 43 procent van de deelnemers was vrouw, veel meer dan bij eerdere Gay Games.

Zichtbaarheid

Het evenement zorgde in die zomerweek van 1998 voor een ongekende vibe in de stad. Het leidde tot een ultieme zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap en een sfeer van vriendschap. ‘We zijn als minderheid een keer in de meerderheid en iedereen vindt het prima’, zo was het gevoel. De jarenlange strijd voor zichtbaarheid en acceptatie leek even gewonnen. Velen die erbij waren, beschouwen Gay Games 1998 nog steeds als de week van hun leven.

Inspiratie voor de toekomst

Nu, 25 jaar later, lijkt de toekomst minder zonnig. Zichtbaarheid en acceptatie moeten opnieuw veroverd worden. Want het regent incidenten. Transgender personen krijgen te maken met heel wat discriminatie zowel in de sportwereld als in het dagelijks leven. Op straat worden mannen die hand in hand lopen en vrouwen die elkaar zoenen uitgescholden of in elkaar geslagen, dragqueens mogen de taxi niet in en regenboogvlaggen worden van gevels gescheurd of verbrand. Hoe kan Gay Games Amsterdam 1998 ons vandaag de dag inspireren en wat kunnen we van de ervaringen van toen leren?

Verder kan iedereen eigen herinneringen en ervaringen delen op de website Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998.
Op de website van Movisie zijn daarnaast 25 ervaringsverhalen terug te lezen van wat het evenement toe betekende.

Nieuwe queer terugblik

Gay Games Amsterdam1998 waren in naam erg gay Iedereen was uiteraard welkom om mee te doen aan Gay Games Amsterdam 1998, ook hetero’s en wie dan ook. Maar eind jaren negentig waren queer personen van kleur, transgender, non-binaire en intersekse personen minder zichtbaar in de Nederlandse samenleving dan nu. 
Dit was ook het geval tijdens de Gay Games. Hun verhalen zijn nauwelijks terug te vinden in de archieven en zij komen zelden aan het woord. Daarom organiseerde het Amsterdam Museum in de zomer van 2023 precies 25 jaar na de Gay Games in Amsterdam de tentoonstelling: Gay Games Amsterdam 1998 – 2023: Een queer terugblik’.
Deze was te zien van 23 juni 2023 tot 28 januari 2024. Gast gastconservator Feargal Agard nam ons mee terug in de tijd. Met de blik van de nieuwe generatie LHBTI+’ers kijkt hij naar Gay Games Amsterdam 1998 en laat hij nieuwe verhalen aan bod komen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht LHBTI+-sleutelfiguren, die deels voor het eerst hun herinneringen aan deze unieke week delen. Zo kreeg je als bezoeker een nieuwe terugblik op Gay Games Amsterdam 1998.

Er gebeurde meer rond 25 jaar Gay Games. Sport dus, maar er was nu dus een reünie op 1 augustus in het Amsterdam museum. Op de dag af 25 jaar geleden dat de tienduizenden deelnemers en bezoeker de Arena binnenwandelden voor de opening. Mensen die iets met Gay Games Amsterdam hadden, kwamen voor deze reünie in het Amsterdam Museum weer bij elkaar.  Ook besteedde diverse media waaronder AT5 aandacht het onderwerp met een terugblik. Het programma ‘Andere Tijden’ trok op 26 juli op NPO2 bijna een uur uit over wat er toen allemaal is gebeurd en wat dit voor mensen heeft betekend.

Vriendschap

Amsterdam bruiste in de zomer van 1998 van vriendschap. Op trams wapperden vlaggetjes met het logo. Straten hingen vol gele vlaggen en voor veel ramen hingen affiches van het evenement: opvallend geel met een driehoek en een tulp in rood en magenta. Heel Nederland wist ervan: de tv-journaals deden elke dag verslag en een miljoen kijkers volgden de openings- en sluitingsceremonie live op de nationale televisie. Stadszender AT5 draaide overuren. Alle grote internationale kranten berichtten uitvoerig over de internationale roze familie die vanuit alle windstreken en continenten in het tolerante Amsterdam was neergestreken. Met recht was Amsterdam die week de Gay Capital of the World. Of de gay way to Europe, zoals toenmalig burgemeester Schelto Patijn de Gay Games noemde.