Dossier: Voetbal
Lyne (zij/haar)
De queer-wereld staat vol met afkortingen en dat worden er steeds meer. Een relatieve nieuwkomer is FLINTA: female, lesbisch, interseks, non-binair, trans en agender personen. Soms komt er een * bij om aan te geven dat alle queer-personen eronder vallen. Half juli kent Amsterdam het eerste FLINTA-voetbaltoernooi als onderdeel van het sportprogramma van Queer Amsterdam. “Het loopt goed”, zegt organisator Lyne Ismail. “We hebben tachtig inschrijvingen en dat voor de eerste keer.”
Met het toernooi hoopt Ismail vooral vrouwen (FLINTA) een veilige plek te bieden waar ze lekker kunnen voetballen, de sport waarop Ismail verliefd is geworden. “Voetbal is hoe je het wendt of keert een mannensport (of ten minste, het is historisch gezien altijd een mannensport geweest). Dat is nu aan het veranderen, met vrouwenvoetbal als de snelst groeiende sport op dit moment. Het FLINTA-voetbaltoernooi is een extra stimulans voor vrouwen om met het prachtige spel in aanraking te komen. We bieden een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn.”
Ismail heeft een indrukwekkende carrière in het voetbal. Ze heeft een licentie van de Europese voetbalbond UEFA en was assistent-coach van het Pakistaanse vrouwenvoetbalteam. Omdat ze vindt dat er te weinig plekken zijn waar met name vrouwen en mogelijk andere gemarginaliseerde groepen kunnen voetballen, richtte ze FLINTA- voetbal op. Ze is coach van de Amsterdamse groep. Ook Black, Indigenous People en People of Color (in afkortingenland BIPOC) zijn welkom.
De nu Amsterdamse is heel actief in die sport. Ze biedt cursussen aan voor vrouwen die coach willen worden of scheidsrechter (september 2024). Ze organiseert wekelijkse trainingen en vriendschappelijke wedstrijden voor geïnteresseerde vrouwen. Ze snapt dat het “gewone” vrouwenvoetbal veel minder vijandig staat tegen een andere seksuele voorkeur of gendertypering dan bij de mannen. In het vrouwenvoetbal zijn immers speelsters openlijk lesbisch, terwijl dat in het mannen (top)voetbal nauwelijks of eigenlijk niet voorkomt of verborgen wordt gehouden. “Ik hoop met FLINTA voetbal nog meer vrouwen te verleiden deze prachtige sport te spelen.”
Meestal is een activiteit onder de vlag van FLINTA (een afkorting afkomstig uit het Duits) alleen voor vrouwen, maar voor het toernooi tijdens Queer Amsterdam zijn ook queer-mannen welkom. Heteromannen dus niet. “Dit doen we voor de eerste keer”, vertelt Ismail. “Er hadden zich mannen inschrijven en die heb ik gevraagd of ze queer waren of niet. De heteromannen heb ik niet ingeschreven. Kijken hoe het gaat. Er zijn veel andere plekken waar hetero mannen kunnen voetballen, maar dat is niet het geval voor queer mannen.” Ismail sluit niet uit dat ze bij een volgende edities wel welkom zijn, want in principe wil ze niet discrimineren.
Een andere bijzonderheid van FLINTA-voetbal is de spelwijze. Het is voetbal, maar lijkt niet op het “normale” voetbal op een veld van 100 bij 50 meter met 22 spelers. Ismail: “Wij doen vijf spelers per team en het veld is veel kleiner dan een standaard voetbalveld. Het doel is kleiner en langs de randen is een boarding. Er zijn nauwelijks uitballen en dus geen inworpen en corners. Het is een dynamisch snel spel.”
Kleine teams zijn makkelijker te organiseren, dus de drempel om de kicksen aan te trekken en mee te doen is laag. Ze ziet dit vijf-bij-vijf voetbal niet als een concurrentie van het gewone voetbal, eerder als een uitbreiding zodat nog meer mensen het spel kunnen spelen. “Er is ook zeven-bij-zeven en negen-bij-negen. Er zijn veel varianten mogelijk.”
Een issue bij veel vrouwensporten, vooral in de top, is steevast de deelname van transvrouwen in een vrouwencompetitie. “Ik kan met dat heel soms voorstellen”, zegt Ismail. “Maar in veel gevallen is het geen probleem, zeker bij teamsporten op amateur niveau. Er moet een onderscheid zijn tussen professionele en amateurcompetities. Op dit moment doet de uitsluiting van transvrouwen van sport hen meer kwaad dan goed, dus de focus moet liggen op het aan het spelen krijgen van hen. Ik wil de teams indelen op speelsterkte en niet op gender. Dat is veel eerlijker en het werpt geen drempels op voor wie dan ook. Hoe goed je speelt, bepaalt waar je speelt, niet hoe of wat je bent. Op ons toernooi in juli hebben we twee niveaus: beginners en gevorderden (intermediate/advanced).”