Jay Muller (hij/hem)
Voor veel mensen is boksen niet de sport waar queer personen van harte welkom zouden zijn. Onzin natuurlijk. Doe lekker de sport doen die je wil en dan is er overal wel een plekje. Dat geldt dus ook voor boksen, zegt Jay Muller. Hij organiseert tijdens het sporttoernooi van Queer Amsterdam Queer Boxing op het Leidseplein. Iedereen is op 24 juli tussen 15 en 17 uur welkom om in de boksring te sparren. “Iedereen kan boksen”, zegt Jay.
Hoe Jay (29) in de vechtsport is gerold, is een bijzonder verhaal. Hij is transman en moest lang wachten voordat hij aan de beurt was. “Ik werd somber en depressief van de lange wachtlijst”, vertelt hij. “Ik kreeg wel maatschappelijke hulp en die persoon was toevallig een bokscoach. Zo ben ik in die sport gerold. Ik kreeg therapeutisch bokstraining en dat heeft me zo geholpen. Ik werd minder agressief, de depressiviteit verdween.”
Door het boksen werd Jay sterker en leerde hij zijn lichaam beter kennen. Dit is zijn sport en hij besloot ermee verder te gaan en kwam op de boksschool VBSK op de Albert Cuyp terecht. “Nee misschien niet de eerste plek waar je als queer-persoon zou binnenstappen, maar het is geweldig. Ik heb met niet geout als trans maar kleedde me om met de mannen en douchte me ze. Ik heb een keer een opmerkingen gehad. Zoiets als: je slaat wel als een man en daar bleef het bij.”
Het geluk van Jay dat hij op de boksschool goed contact kreeg met twee coaches daar. De vrouwelijk coach kende een transman en wist wat dat was en de andere coach was zo lief en zorgzaam. Ik voelde me er echt helemaal thuis op die school.
Van zijn liefde voor die sport heeft Jay bijna een dagtaak overgehouden. “Ik wist helemaal niet of er meer transpersonen zijn die boksen in Nederland. Internationaal was het van een paar mensen bekend. Dus ik ben ermee aan de slag gegaan. In sportschool Boogieland in Amsterdam-Noord organiseert hij elke zondag om 12.45 uur queer boksen. Gratis. “Iedereen die zich queer voelt die kan komen. Het is een succes. Er hebben al 150 mensen meegedaan onder wie zeker enige tientallen transpersonen. Het is een hele diverse groep. Alle leeftijden, iedereen is welkom.” En op queergym We are Queer geeft hij ook boksles.
Waarom zou je als queer gaan boksen, het is niet de eerste sport waaraan ik denk? “Het is een fijne sport”, zegt Jay. “je snapt dat ik dat vind en ik wil het andere mensen mee laten kennis maken. Het kan iemand misschien helpen, zoals het mij ook heeft geholpen. Maar het maakt je buiten de ring ook een ander mens. Niet dat je meteen iemand kunt slaan die je bedreigt, of dat je je als een haantje gaat gedragen buiten. Dat is het niet.”
Boksen is een intensieve sport. Je moet kijken naar je tegenstander, je moet reageren op wat je tegenstander doet. Het is een soort spel, legt Jay uit. “Babydieren spelen met elkaar en dat lijkt op vechten, dat gebeurt in de boksring ook een beetje. Tussen de touwen krijg je op den duur kalmte over je heen. Je leert je eigen energie te controleren. Je bent dan wat ik noem energieneutraal, niet overdreven agressief, maar ook niet dat voortdurend angstig. Van boksen leer je kalm te zijn.”
Inmiddels is Jay iemand die goed kan boksen, dus schreef hij zich een keer in voor een wedstrijd. In alle openheid vertelde hij dat hij een transman is en graag wil meedoen. Eerst leek dat geen probleem, maar toen de bond zich ermee ging bemoeien waren er problemen. “Ik heb dat toen laten zitten. Ik stuurde een mailtje aan de bond met wat vragen maar ik kreeg geen antwoord. Al mijn inspanningen zijn erop gericht om de queer-boksfamilie verder te krijgen. Dat geeft veel meer energie dan een ruzie met de bond. Dat komt later wel een keer.”
Hij hoopt dat er meer transpersonen zijn die wedstrijden willen gaan boksen en dan samen contact te zoeken met de Boks Bond hoe deze groep boksers gewoon aan wedstrijden kan gaan meedoen.
Credits: IG Ashmoneycash
Credits: IG Ashmoneycash
Credits: PrideandSports.nl
Credits: IG Ashmoneycash
Credits: IG Ashmoneycash