Dossier: Speed windsurfing
Laura van Beckhoven (zij/haar)
Op haar surfplank wil Laura van Beckhoven het Nederlands record op de nautische mijl verbeteren. Het is deze zomer een belangrijke wedstrijd voor haar. De tak van sport waarin ze excelleert is speedsurfen. Ze hoopt met een snelheid van boven de vijftig kilometer per uur meter door de golven van de Middellandse Zee te klieven. Alleen ze doet dat niet bij de vrouwen, maar gedwongen in de open categorie waarin mannen en vrouwen mogen uitkomen.
Dit is het gevolg van de discussie in de zeilwereld over de deelname van transvrouwen in de sport. Laura, ambassadrice van de Pride and Sports, wil bij de vrouwen mee doen, maar World Sailing, de overkoepelende wereldzeilorganisatie, heeft in mei besloten dat per 1 januari 2025 dat transvrouwen alleen onder bijzondere omstandigheden bij de vrouwen mogen zeilen. Zo moet de testosteronspiegel onder een bepaalde limiet blijven en moet de transitie van man naar vrouw al op zeer vroege leeftijd zijn begonnen met puberteitsblokkers. Terwijl deze behandeling in veel landen ter discussie staat of al niet meer mogelijk is.
Dit staat lijnrecht tegenover de regels van het IOC.
Hiermee volgt World Sailing de werkwijze van andere grote sportorganisatie zoals atletiek, (World Athlatics), zwemmen (FINA) en wielrennen (ICU). Het olympisch comité (IOC) heeft eerder gezegd dat iedereen uit moet komen in de categorie van het geslacht, inclusie, maar dat de competitie wel zo eerlijk, fair, mogelijk moet blijven. Een kwestie van afwegen tussen inclusie en fairness. Op papier zijn transvrouwen welkom bij de vrouwen competitie, maar de eisen zijn zo onrealistisch dat geen transvrouw daar normalerwijze aan kan voldoen.
Laura en het Transgender netwerk (de belangenvereniging voor transpersonen) hebben geprobeerd World Sailing voor de stemming over de deelname van transvrouwen in de vrouwencompetitie te beïnvloeden. “Dit nieuwe beleid is niet gebaseerd op feiten maar op onderbuikgevoel en haat tegen gender-diverse mensen.
Het heeft niets met eerlijkheid binnen de sport te maken.” Het komt erop neer dat iemand die van geslacht wil veranderen vroeg in de puberteit met puberteitsremmers moet beginnen. Vaak is dat lastig, omdat niet iedereen op jonge leeftijd duidelijk weet wat hij of zij wil. “Je ziet steeds vaker dat de jeugdzorg voor transgenderpersonen overal in de wereld onder druk ligt.”
De WSSRC (speedsurf bond) heeft besloten om nu al de regels van World Sailing door te voeren, vlak voor haar recordpoging.
Laura heeft na lang wikken en wegen besloten om toch mee te doen bij de mannen. De liefde voor de sport en alle trainingsuren zijn is op dit moment groter dan actievoeren in welke groep ze mag varen. Ze heeft in haar leven al meer dan genoeg haat en agressie meegemaakt. “Mij surfplank is mijn veilige eiland. Dat laat ik mij niet afpakken”, zegt ze.
Overigens staat het Nederlands record over de nautische mijl dat ze wil aanvallen in de open categorie minder scherp dan bij de vrouwen. “In de open categorie is dat 53 en bij de vrouwen ruim 63 kilometer per uur. Het heeft ermee te maken dat dit onderdeel niet vaak wordt gevaren wordt en veel mensen deze afstand overslaan.
Omdat ze in de open categorie vaart maakt ze meer kans om het record te verbreken, maar dat is een bijzaak. “Doordat ik in de open categorie moet voeren, waaraan normaal alleen mannen meedoen, word ik gedwongen uit de kast te komen. En dat is niet altijd fijn. Maar ik laat me ook niet weren”, klinkt het strijdbaar. Ondertussen is de recordpoging geweest en de omstandigheden waren erg zwaar. Laura heeft zich kranig verweerd tussen het mannengeweld. Alleen door een rugblessure heeft ze haar pogingen uiteindelijk moeten staken.
De Nederlandse zeilbond behoorde bij de stemming over het transgenderbeleid bij de vier onthoudingen. 29 clusters van landen stemden voor het onder strikte voorwaarden toelaten van transvrouwen aan de vrouwencompetitie. In een verklaring zegt Arno van Gerven van het Nederlandse Watersportverbond, dat in een groep zit met de Belgische en de Luxemburgse bond, dat er meer onderzoek nodig of transvrouwen werkelijk voordeel zouden hebben. Dat was een reden om zich te onthouden van stemming.
Die houding maakte dus niet veel uit, want de overgrote meerderheid van de stemmers van World Sailing was voor. Directeur Van Gerven: “Er is internationaal goedkeuring gegeven aan het nieuwe beleid, maar wij hebben als land wel onze zorgen en bezwaren kunnen overbrengen.”