Pride and Sports in het nieuws

Onderstaand het artikel uit de nieuwsbrief van Gemeente Amsterdam

Ook dit is Queer & Pride Amsterdam: sporten in een veilige omgeving

Juli is Queer & Pride-maand. In de hele stad zijn activiteiten voor mensen uit de LHBTIQA+- gemeenschap en hun medestanders. Er is van alles te doen. In dit artikel zoomen we in op de sportieve activiteiten tijdens Queer & Pride Amsterdam. Jan Pieter de Lugt van Stichting Pride and Sports en Mirjam Preusterink van de Sport Pride Foundation vertellen over het belang van sporten in een veilige omgeving.

Stichting Pride and Sports en de Sport Pride Foundation zetten zich allebei in voor een prettig en veilig sportklimaat voor LHBTIQA+’ers.

Inspireren en vieren

Jan Pieter de Lugt is voorzitter van Stichting Pride and Sports: “Pride and Sports is het platform dat zich inzet voor de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LHBTIQA+-sporters. Het verenigt onze community en alle 155 regenboogsportverenigingen. Deze regenboogsportclubs zijn allemaal in onze clubfinder terug te vinden.”

Mooi uithangbord

“Queer & Pride Amsterdam is voor ons een mooi uithangbord om aan alle leden van onze regenboog-community te laten weten dat wij er voor ze zijn en wat wij voor ze kunnen betekenen. Wij zetten ons ervoor in dat iedereen veilig kan sporten. Ook aan de buitenwereld willen we laten zien dat wij er zijn. En dat we onze plek in de sport opeisen. Tegelijkertijd is het een mooi moment om actief het gesprek over ‘safe(r) spaces’ aan te gaan met mensen buiten de community. Ook hopen we dat we met onze deelname mensen kunnen inspireren. En ja, natuurlijk vieren we ook dat we er mogen zijn. Onze boot in 2022 was bijvoorbeeld een groot succes.”

Nog een wereld te winnen

“Zolang veiligheid en acceptatie van LHBTIQA+-sporters niet gegarandeerd kunnen worden bij de reguliere sportclubs, zijn wij nodig. Tot die tijd blijven wij ons inzetten om deze clubs te ondersteunen. Bijvoorbeeld met een gratis toolkit met tips en adviezen. Denk bijvoorbeeld aan een inclusief inschrijfformulier of online training over het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden.”

Speciaal programma

“Voor Queer & Pride Amsterdam hebben wij een speciaal sportprogramma opgezet. Zo organiseren wij onder meer Urban Sports hangout in Amsterdam Noord, Trans People only zwemmen, Queer Boxing op het Leidseplein, Turn workshop in de Westerkerk en een Queer Dubbel tennis toernooi. Mijn favoriete programmaonderdeel? Dat is het FLINTA voetbaltoernooi. Dat is heel vernieuwend, met 5 tegen 5 voetbal en bijna 100 inschrijvingen.” Bekijk het programma.

Sport Pride Foundation

“Ons doel is een sociaal veilige sportomgeving voor iedereen”, zegt voorzitter Mirjam Preusterink. “Hoewel LHBTIQ+ in de sport inmiddels geen taboe meer is, blijft er nog veel te verbeteren. Wij strijden voor acceptatie en gelijkheid door verbinding te zoeken, dialogen te voeren, te adviseren en zichtbaarheid te creëren. Sport is namelijk van iedereen: sporters, trainers, bestuurders en supporters. Ons diverse team, met verschillende achtergronden en sportervaringen, maakt ons sterker in deze missie.”

Van taboe naar trots

“Toen ik op hoog niveau sportte en tijdens mijn werkzame carrière in de sport, was LHBTIQ+ nooit bespreekbaar, laat staan zichtbaar”, vertelt Mirjam. Om dit taboe te doorbreken richtte ze in 2015 Sport Pride op (onderdeel van Pride Amsterdam). “En met succes. We zijn nu in gesprek met de politiek, gemeenten, sportbonden, lhbtiq- en reguliere verengingen en onderwijsinstellingen. Daarnaast hebben wij de NL sportboot met sportbonden & NOC*NSF geïnitieerd. En dit jaar brengen we ook de weg die Laura Aarts aflegt naar Olympisch goud onder de aandacht. Zij praat openlijk over LHBTIQ+ in de sport. En dat zo kort voor de Spelen, dat is heel bijzonder.”

Mooie nieuwe initiatieven

“We trappen af tijdens de Pride met het Sport Pride Festival in het Vondelpark, onder andere met clinics van het Gay Team NL handbal, en brengen de swing erin met dans- en fitnesslessen. Ook organiseren we een Watersportfestival en een schaaktoernooi met Chess Open Amsterdam en de queer schaakclub. Natuurlijk is er weer de Sport Pride Conference, waar we in gesprek gaan met Tweede Kamerleden en Team NL sporters. We sluiten af met de NL sportboot zowel op als aan de kade tijdens de botenparade. Kom langs en doe mee, sport is voor iedereen!”